Hvad er psykoterapi og hvordan kan det hjælpe?

Hvis du er inde i en vanskelig periode, så bør du overveje psykoterapi. På den måde kan du bedre finde dig selv og potentielt finde mere mening med livet. Mange er nysgerrige omkring psykoterapi, og hvis det også gælder dig, så læs med her: Vi forklarer konceptet og kommer desuden ind på, hvordan det kan hjælpe dig.

Fakta om psykoterapi

Den grundlæggende ting ved psykoterapi er, at det handler om at du kan være dig selv. Det kaldes også for samtaleterapi. Selvom der er flere varianter af denne form for terapi, handler det normalt om at identificere de problemer, der ligger til grund for, at du er inde i en vanskelig periode. Det kan for eksempel være, at du føler meget sorg, smerte, negativitet eller stress. Der er mange grunde til at få hjælp og opsøge en psykoterapeut.

Terapien er baseret på samtale og målet er naturligvis at komme igennem krisen og komme tilbage til en mere glædelig hverdag. Hvis du søger efter hjælp, så find en terapeut i dit nærområde, som du kan tale med. Det kan for eksempel være psykoterapi i Nørrebro, hvis du bor i København. Normalt kan du finde terapi i de fleste store danske byer.

Sådan kan samtaleterapi hjælpe

Hvis du går rundt med svære tanker og har traumatiske oplevelser bag dig, så kan det også være, at du er lidt tvivlsom omkring, hvorvidt det egentlig vil hjælpe med noget så simpelt som samtaler. Men erfaringer viser, at samtaleterapi ofte er effektivt. Det er nemlig utroligt vigtigt at tale ud om tingene.

Går du rundt med mange problemer og eventuelt en depression, så bliver det egentlig bare værre, hvis du aldrig får mulighed for at udtrykke dig. Bare det at fortælle om situationen til nogen er en positiv ting. At en psykoterapeut samtidig kan give dig gode råd til at komme videre er en væsentligt bonus. Samtaleterapi hjælper således på flere forskellige punkter. Og du har intet at tabe ved at prøve det – vi har alle brug for at betro os til et andet menneske, og samtaleterapi er ofte vejen frem, da det giver alle muligheden for at gøre det.

Book møde hos en psykoterapeut

Første skridt er at finde en god psykoterapeut. I terapien får du et frirum, hvor du har mulighed for at tale om lige det, du har på hjerte. Ofte anbefales det at booke regelmæssige sessioner (måske et par gange om måneden), så der gradvist kan laves fremskridt. Men først og fremmest handler det om at booke det indledende møde. Det kan virke som et stort skridt, og det er det også – men hvis du har mistet dig selv og går rundt med svære tanker i hverdagen, så betaler det sig bestemt.