Overblik: De bedste typer af industrigulve

epoxy gulv

Et industrigulv er relevant til ethvert indendørs sted, som er hårdt belastet af maskiner, arbejde og trafik. Derfor vælger mange virksomheder at få lagt et industrigulv. Men vidste du, at der er flere forskellige typer af industrigulve, og at de hver især kommer med nogle helt unikke fordele? Her får du det fulde overblik.

læs mere om industrigulve

Hvad er et industrigulv og hvad er fordelene?

Industrigulve er særlige stærke gulve som lægges de steder, hvor der er særligt brug for det. Fordelene er, at de tåler meget mere slid en almindelige gulve, og at de er rigtigt gode at arbejde på.

Da designet kan tilpasses på mange forskellige måder, er der også steder, hvor det lægges af kosmetiske årsager. En anden fordel ved de fleste industrigulve er, at de er lette at rengøre, og at de er lydabsorberende.

Epoxy gulv

Det er muligt at bygge et industrigulv op på mange måder. En af de mest populære måder er at bruge epoxy og sand.

Et epoxy gulv kan både være transparent og indfarvet. Det er fugefrit og slidstærkt, så derfor har epoxygulve i mange år været populære inden for industrien.

I dag har populariteten bredt sig til helt almindelige hjem, så det er ikke længere usædvanligt at se et epoxy gulv i en normal dansk bolig. Mange kan godt lide det rå udseende, og det er også en fordel, at det er vandtæt og nemt at rengøre. Tryk her for at læse mere om epoxy gulve


Polyurethan gulv

Polyurethan er en anden gulvtype, der ofte bruges til industri. Også kendt som PU-gulve og bestemt en af de bedste gulvvarianter, du overhovedet kan komme i nærheden af.

Mange foretrækker dog stadig epoxy over polyurethan, men der er rigeligt med grunde til at overveje begge to. Fordelene er nemlig nogenlunde ens (høj belastningsevne, fugefrit, fleksibelt, nemt at rengøre) og ligesom et epoxy gulv, kan et PU-gulv også fås i en lang række farver og designs.

Polyurethangulve er stadig mest udbredte i industrien, men er så småt begyndt også at vinde fremgang i private boliger.

Acryl gulv

Et acryl gulv er lidt anderledes end de to andre, men betegnes alligevel som et industrigulv, da det er et ideelt gulv at udføre arbejde på.

Det fremstilles af acrylater, som er kemiske forbindelser af akrylsyrer og alkoholer. Det går forholdsvis hurtigt med at lægge et acryl gulv, så derfor har det været et populært valg. Gulvet hærdes nemlig ganske hurtigt.

Der er dog også nogle ulemper ved acryl, som for eksempel at materialerne i nogle tilfælde kan være irriterende og allergifremkaldende. Derfor anbefales det kun at lægge et acryl gulv i et lokale med god ventilation. Det er også grunden til at acryl ikke har vundet helt samme fremgang i private hjem som epoxy og polyurethan har i løbet af de sidste par år. Det er dog stadig et yderst funktionelt gulv til de fleste typer af arbejdsbrug.

Hvilket industrigulv anbefales mest?

Det er et svært spørgsmål, da det afhænger meget af behov.

Men hvis du ønsker at få lagt et industrigulv i en bolig, så er epoxy som regel det bedste valg. Driver du en virksomhed og har brug for et nyt underlag, så er epoxygulve igen værd at overveje, men det samme er polyurethangulve og acrylgulve. Du går dog aldrig galt i byen med et af de første to, så både epoxy og polyurethan kan stærkt anbefales herfra.