Porto til at sende brev: Så meget koster det

Over årene er det blevet dyrere at sende fysiske breve. Det skyldes den generelle digitalisering af samfundet, hvor vi i dag kan klare det meste på internettet. Dog kan der stadig være tilfælde, hvor det er nødvendigt at sende et fysisk brev. Derfor er det smart at kende til priserne, og dem ser vi nærmere på her.

Hvad koster det at sende et brev?

For at finde ud af, hvordan du billigst muligt sender dit brev, skal du kende nærmere til din forsendelse. Prisen afhænger nemlig af vægten på brevet, så det bør du være opmærksom på.

Porto brev starter ved 8 kroner, hvis du har en frankeringsmaskine. For forsendelser med frimærke eller mobilporto koster starter priserne ved 10 kroner. Det er dog kun for breve under 50 gram – vejer dit brev mere end det, skal du også betale lidt mere. Et brev der vejer op til 250 gram vil for eksempel koste 40 kroner med et almindeligt frimærke.

Priserne stiger lidt mere, hvis du vil sende til Grønland eller Færøerne. Her bliver portotaksten mindst 30 kroner for de letteste breve. Portoen for at sende brev er altså højere, hvis brevet skal langt væk.

Du kan også købe tillægsydelser, hvis du har brug for det. For eksempel kan du sende dit brev som et rekommanderet brev, hvilket koster mere, men hvor du til gengæld får bevis på, at brevet bliver leveret.

Viser det sig, at du har frankeret brevet forkert og dermed har betalt for lidt for forsendelsen, vil brevet stadig blive leveret. Postvæsenet vil dog opkræve dig for beløbet senere, og der vil komme et gebyr oveni.

Sådan sender du nemmest dit brev

Med mobilporto kan du nemt og hurtigt få sendt dit brev. Hvis du bestiller fra mobilen eller fra en anden digital enhed, behøver du ikke at tage forbi den nærmeste postbutik for at købe frimærke. Det er ret praktisk og koster det samme.

Det er PostNord, der står for at dele breve rundt i Danmark, så du kan dermed lægge dit brev i enhver officiel postkasse. Brevet kan selvfølgelig også bare afleveres i en postbutik, hvis det er nemmere for dig. Her kan du også købe frimærke, hvis du foretrækker den traditionelle løsning. Dog er det nemmest at sende med mobilporto.

Fremtidsudsigt for portopriser

Porto brev for at sende breve er steget voldsomt i løbet af de seneste år. Det skyldes selvfølgelig, at vi slet ikke sender nær så mange breve som tidligere.

Selv det offentlige, der tidligere var kendt for konstant at sende breve, er gået over til at fokusere heftigt på at kommunikere med borgerne over internettet. Og det kommer ikke til at ændre sig. Der vil altid være enkelte unikke behov for at sende fysiske breve, men efterpørgslen bliver fortsat lavere. Indtil videre er det blevet dyrere at sende breve, eftersom folk sender færre af dem, så denne udvikling kommer formentligt til at fortsætte.