Svejsning i rustfrit stål – Sådan får du opgaven løst

rustfri svejsning

Mange virksomheder har behov for konstruktioner i rustfrit stål. Derfor er det rart at kende til rustfri svejsning – enten så man internt kan komme i gang, eller også så man kan finde en god svejser, der er ekspert inden for disciplinen.

I denne artikel vil vi se nærmere på svejsning i rustfrit stål og alt, hvad der hører sig til.

Hyr en kompetent svejser med erfaring

Den lokale svejser eller smed kan formentligt hjælpe med at svejse i rustfrit stål. Det er den løsning, vi først og fremmest anbefaler – både til små og store opgaver.

Først og fremmest sparer du en del besvær ved at hyre en dygtig lokal svejser. Hvis det gælder noget småt, så er der formentligt ingen nævneværdig grund til selv at bruge tid på at sætte sig ind i tingene. Og gælder det noget stort og vigtigt, så er det alligevel bedst med professionelle hænder.

Samtidig er der en visse tryghed i at hyre en professionel som har certifikat inden for rustfri svejsning. Det betaler sig næsten altid i længden.

Erfaring med almindelig svejsning

Hvis du har noget, der skal svejses i rustfrit stål, anbefaler vi først og fremmest at du får lidt almindelig erfaring med svejsning.

Rustfrit stål kan være en lidt anderledes opgave end andre ting, så det er rart med erfaring. Både så du har de generelle teknikker og indblik på plads, men samtidig så du har styr på sikkerheden.

Mange online magasiner har gør-det-selv guides, og det er selvfølgelig også muligt at købe det rette udstyr hjem. Et hurtigt kursus bør være et must, hvis du har planer om at klare opgaven selv.

Få styr på materialerne

Traditionelt siger man, at rustfri opgaver skal svejses i argon eller med en form for argonblanding. Hvis du har rustfrit stål, skal du også overveje, om du vil svejse med TIG eller med rustfrit tråd. Begge har hver især deres egne karakteristikker, hvor TIG for eksempel har et noget højere smeltepunkt. Derudover skal det almindelige svejseudstyr være på plads, som eksempelvis CO2-svejseren der er populær at bruge.

Igen, det er nemmest at hyre en professionel til den svejseopgave, du skal have løst, men hvis den skal klares in-house i virksomheden eller sågar derhjemme, er det vigtigt at sætte dig ind i materialerne og få dem på plads i tide.

Et stærkt indgreb med visse farer

Svejsning er altid et ret alvorligt indgreb, da der bliver introduceret nyt i form af svejsematerialet. Varmepåvirkningen kan føre til sekundære effekter, og der er naturligvis korrosionsrisici forbundet. Samtidig er der de sikkerhedsforanstaltninger som altid bør tages, og hvis du vil svejse rustfrit stål kræver det både fokus og kompetence.